[...] opisane już przez ojca przysięgi lekarskiej Hipokratesa. Candida jest obecny praktycznie wszędzie w środowisku i dopóki nasz organizm posiada normalne funkcje obronne jest dla nas niegroźny. Inni mieszkańcy jelit to tzw. „pozytywne" bakterie: acidophilus, bulgaricus, bifudus i inne. Podobnie jak candida, odgrywają ważna rolę w trawieniu, [...]
[...] fizjologicznych, biochemicznych i testów psychologicznych. 1. Wprowadzenie Celem każdego sportowca jest osiągnięcie takiego poziomu adaptacji organizmu do specyficznego dla uprawianej dyscypliny wysiłku, który umożliwi uzyskanie znaczącego sukcesu sportowego. Drogą prowadzącą do takiego celu jest odpowiednio zaplanowany i zrealizowany [...]
[...] odżywiania, zasadami prawidłowej diety. Np. Komitet Terapii Wydziału VI Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk uważa, że dieta Kwaśniewskiego jest " wybitnie szkodliwa dla zdrowia". Rodzaj diety ma wpływ na rozwój próchnicy. Dieta bogata w węglowodany zwiększa ryzyko niekorzystnych reakcji chemicznych w obrębie płytki nazębnej, co zwiększa [...]
[...] dawkę, aż dochodzisz do zera. Cały czas przy tym musisz trenować. Niedopuszczalną sprawą jest natychmiastowe odłożenie sterydów, przynosi to znacznie większe szkody dla organizmu niż stopniowe zmniejszanie dawki,. podobnie ma się sprawa z obciążeniami treningowi, należy je zmniejszać stopniowo, by powoli wyciszyć organizm. jeśli będziesz [...]
Artykuł ten przeznaczony jest raczej dla osób które dopiero niedawno zainteresowały się odżywianiem i mają na jego temat niewielkie pojęcie Choć niewykluczone, że i Ty znajdziesz tu cos dla siebie;) W odpowiedziach do niektórych pytań pojawią się linki do dość obszernych artykułów. Proszę nie zniechęcać się ich długością, gdyż niestety nie [...]
[...] to na poczatek wystarczy. Chociaz niektórym upartym oslom można pisac a oni i tak swoje. a. Białko a funkcjonowanie nerek Wysokie spożycie białka może być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jeżeli spożycie białka przewyższa zapotrzebowanie ustroju, nadmiar azotu jest wydalany z moczem. Zwiększone spożycie białka zmusza nerki do cięższej pracy. [...]
[...] działanie kataboliczne kortyzolu. Kulturyści tym lekiem interesują się już od lat. Jak na razie nie przeprowadzono jeszcze dokładnych badań naukowych na temat tego środka, dlatego też nie istnieje należycie opracowany sposób jego dawkowania. Większość obecnego na rynku preparatu IGF-1 jest podrobiona i pozbawiona aktywnych składników. [...]
[...] - tzw. hipertrofia mięśnia sercowego. Masa serca może wzrosnąć u osób trenujących dyscypliny wytrzymałościowe do 400-500 g. Przyjmuje się, że 7,5 g masy serca/kg masy ciała (dla osoby ważącej 100 kg jest to 750g) stanowi granicę krytycznej masy serca, która jest jeszcze dopuszczalna ze względów zdrowotnych. Serce powiększa się głównie dzięki [...]
[...] na implanty i o wpływie implantów na trening. Całość jest częściowo oparta o artykuł dra Ricka Silvermana z Boston (Massachusetts), USA. Poszerzyłem o pewne rzeczy, które dla tego pana są oczywiste, a które moim zdaniem nie byłyby jasne dla osoby, która się chirurgią plastyczną nie interesuje. Dodałem także kilka własnych komentarzy i [...]
W ramach wstępu z góry zaznaczam, że treść tego postu przeznaczona jest głównie dla przedstawicielek płci pięknej ( a w każdym razie piękniejszej ), które często trafiają na SFD w poszukiwaniu złotego środka na stracenie kilku(nastu) zbędnych kilogramów, a nie do końca znane są im podstawowe zasady zdrowej i przed wszystkim skutecznej, (a więc [...]
[...] Zanim wybierzemy jakąkolwiek sztukę walki, powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytanie, czego się po niej spodziewamy. Ilu ludzi, tyle priorytetów. Jeden ćwiczy wyłącznie dla zdrowia, inny chce być najlepszym zadymiarzem na osiedlu. Jeden chce się obronić przed potencjalnym napastnikiem, inny chce zrobić sportową karierę. Długo by wymieniać, [...]
Pierwsze pytanie odnośnie przeznaczenia? Najprostsza odpowiedz: dla wszystkich którzy chcieliby zmieścić się w korzystnym dla zdrowia poziomie tkanki tłuszczowej - dla mężczyzn będzie to 10-15% dla kobiet 18-24%. Przejdźmy do konkretów - podstawowe pytanie jak czujecie się po takim posiłku: duża porcja gotowanej piersi z kurczaka (150g), średnia [...]
[...] i dłuższego stosowania powinny być starannie przemyślane, w innym wypadku, podejmowane próby i wyrzeczenia mogą okazać się jałowe, a niekiedy wręcz – szkodliwe, zarówno dla zdrowia jak i dla sylwetki. http://morganandrew.files.wordpress.com/2011/10/popular-intermittent-fasting-books1.jpg Przerywany post niejedno ma imię Na forach sportowych [...]
[...] norma jest zróżnicowana osobniczo i waha się od 300 do 800 nanogramów w decylitrze krwi; niektórzy mężczyźni zachowują pełnię męskiej formy przy 300 nanogramach, podczas gdy dla innych byłaby to głęboka andropauza. U 70-80-latków poziom hormonu męskości jest o 40-70% niższy niż był przed 25. rokiem życia. Na niedobór testosteronu cierpi ponad 4 [...]
[...] kultur Lactobacillus casei DN - 114 001 zwiększa populację bakterii z rodzaju Lactobacillus w jelitach zdrowych dzieci. Jest to zjawisko powszechnie uznawane za korzystne dla zdrowia. Ogólnie o probiotykach Pierwszy mleczny produkt probiotyczny wszedł na polski rynek w kwietniu 2001 roku. Rok później pojawił się kolejny produkt trzeciej [...]
[...] i rozpuszczalna krzemionka. Histamina i kwas mrówkowy, obecne we włoskach pokrywających liście, powodują powstanie pęcherzy na skórze przy jej zetknięciu z włoskami. ( dlatego pokrzywy zbiera się w rękawiczkach ) Pokrzywa zawiera większe ilości białka niż inne rośliny lądowe. Surowcem leczniczym jest ziele i korzeń. Już w starożytności [...]
[...] toksyn. Na przykład często zażywany lek przeciwbólowy paracetamol jest metabolizowany do hepatotoksycznego (z łac. hepar - wątroba, hepatotoksyna - substancja toksyczna dla wątroby, substancja uszkadzająca wątrobę) N-acetylo-para-aminobenzochinonu. Toksyna ta jest przyłączana w wątrobie do glutationu. Nadmierne lub długotrwałe podawanie tego [...]
[...] sposób blokuje utylizacje wolnych kwasów tłuszczowych). Mit Węglowodany z alkoholu przerywają ketoze. Fakt Alkohol pogłebia ketozę i może doprowadzić do bardzo grożnej dla zdrowia kwaśicy ketonowej. Dodatkowo spożycie alkoholu upośledza utylizacje wolnych kwasów tłuszczowych. Kalorie z alkoholu są wykorzystywane w zastępstwie wolnych kwasów [...]